Chelsea » Specials » Overlijden huisdier
Because... life is fascinating!

Aspecten rond het overlijden van je huisdier

Aspecten rond het overlijden van je huisdier Wanneer je goed voorbereid bent op alle aspecten rondom het overlijden van je huisdier, van de laatste zorg tot en met de rustplaats, voorkom je onaangename verrassingen of overhaaste beslissingen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt en het is goed om hierover ruim op tijd informatie te verzamelen.
Er komt een dag dat je afscheid moet nemen van je trouwe viervoeter, of je knuffelige kat. Soms plotseling, soms zie je het al maanden aankomen. Een voorrecht bij huisdieren is dat jij als baasje het lijden mag (laten) beëindigen. Het nadeel daarvan is dat jij dus beschikt over leven en dood. Dat kan een heel onaangenaam gevoel geven, dat je het liefst zo lang mogelijk wilt uitstellen. Maar uitstellen is niet altijd de juiste keuze voor het welzijn van je huisdier.

Het juiste moment

Het is moeilijk om te bepalen wanneer de tijd gekomen is om het lijden te (laten) beëindigen. Met een realistische blik, kritisch naar je eigen beweegredenen kijkend, is het echter mogelijk om vast te stellen of het zinvol is je huisdier nog langer bij je te houden. Ook kun je de laatste dagen, weken of zelfs maanden van je hond of kat voor jullie allebei wat veraangenamen. Dat kan je helpen bij het afscheid nemen en het onafwendbare einde draaglijker maken. Zo wordt het nemen van de definitieve beslissing misschien niet makkelijker, maar mogelijk wel beter te accepteren. Het geplande overlijden van je hond of kat, het inslapen of ‘euthanasie’, is het naarste moment in je leven als baasje. Je kunt je erop voorbereiden, zodat je weet wat er gaat gebeuren en wat je kunt verwachten. Ook rondom het inslapen zelf kun je keuzes maken. Daarom is het verstandig om hierover van tevoren te praten met je dierenarts. Je laten voorlichten over de gang van zaken binnen de praktijk is iets dat je beter niet kunt uitstellen tot het allerlaatste moment.

Verwerking van het verlies

Als je huisdier eenmaal is overleden, zijn er veel manieren om de hond, de kat, maar ook je cavia, konijn of andere trouwe metgezel een laatste rustplaats te geven. Dit kan helpen bij het afscheid nemen en de verwerking van het verlies. Als je voorbereid bent op de mogelijkheden, kom je niet voor vervelende keuzes te staan tijdens het afscheid nemen zelf. Misschien is er meer mogelijk dan je denkt: naast de reguliere dierencrematoria en -begraafplaatsen zijn er bijvoorbeeld ook duurzame manieren om afscheid te nemen van je huisdier.
Zorgen voor je oude, zieke of terminale huisdier

Zorgen voor je oude, zieke of terminale huisdier

Op internet kun je veel informatie vinden over de verzorging van huisdieren. Ook over het afscheid nemen als je huisdier oud is geworden, of ongeneeslijk ziek is. Maar hoe zorg je nou voor een huisdie…
Als je huisdier overlijdt: de euthanasie

Als je huisdier overlijdt: de euthanasie

En er zijn maar weinig honden of katten die vanzelf, spontaan, van ouderdom sterven. Anders dan bij mensen overlijdt een huisdier in de meeste gevallen op een gepland moment: het zogenoemde ‘laten ins…
Als je huisdier overlijdt: de laatste rustplaats

Als je huisdier overlijdt: de laatste rustplaats

Als je huisdier komt te overlijden, zijn er veel manieren om de hond, de kat, cavia, konijn of andere trouwe metgezel een laatste rustplaats te geven. Dit kan helpen bij het afscheid nemen en de verwe…
Gepubliceerd door Chelsea op 19-10-2018, laatst gewijzigd op 19-10-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • https://proefdiervrij.nl/informatie-voor-huisdiereigenaren/
Schrijf mee!