Chelsea » Specials » Dierendeskundigen

Dieren en hun omgeving: Deskundige dierenhulp

Dieren en hun omgeving: Deskundige dierenhulp In ons kleine kikkerlandje leven dieren en mensen dicht op elkaar. Dieren kunnen zich goed aanpassen aan hun (veranderende) omgeving. Toch zijn mensen en hun leefgewoonten, al onze goede bedoelingen ten spijt, regelmatig - onbewust - oorzaak van dierenleed. Vaak ontbreekt het ons gewoonweg aan de nodige kennis. Gelukkig zijn er veel mensen die deskundige dierenhulp bieden. Als particulier, maar ook in georganiseerd verband. Om een ziek, gewond of bedreigd dier in nood te kunnen helpen, is het goed om de weg te weten naar mensen die deze kennis in huis hebben.

Opvangcentra voor dieren

De meeste mensen weten dat zij de dierenbescherming of de politiemeldkamer kunnen bellen wanneer zij een dier in nood aantreffen. Minder bekend is dat er zeer veel gespecialiseerde vrijwilligers zijn die dag en nacht klaar staan voor vrijwel elke diersoort. Zo bestaan er opvangcentra voor roofvogels, egels, eekhoorns, jonge haasjes en konijntjes, (water)vogels, schildpadden en reptielen. Er is zelfs een landelijk netwerk van werkgroepen die alles weten over de mysterieuze vleermuis. Voor gevonden, geringde postduiven is er een landelijke databank, van waaruit ook tijdelijke opvang geregeld wordt. Stichting Amivedi is er speciaal voor vermiste en gevonden huisdieren.

Dierenambulance

De aangewezen plek om adressen van dierendeskundigen op te vragen is de lokale of regionale dierenambulance. De medewerkers beschikken over alle gegevens en hebben uitgebreide naslagwerken met informatie. Zij zijn er niet alleen om uit te rijden met speciaal ingerichte wagens die zijn uitgerust met velerlei noodhulp materiaal. Doorgaans beschikken de vrijwilligers over veel ervaring en zijn zij geschoold in dieren EHBO, zodat ze melders van dieren in nood ook telefonisch advies kunnen geven. Daarnaast onderhouden zij contacten met dierenbescherming, dierenasiels, politie, Provincie, Rijkswaterstaat en opvangcentra. Aan boord van een dierenambulance beschikt men bovendien over een chipreader, waarmee zij chipregistratienummers van gevonden, al dan niet gewonde huisdieren kunnen aflezen.

Dieren EHBO

Wie zelf direct hulp wil bieden aan noodlijdende dieren, zou eens kunnen informeren naar mogelijkheden om een dieren EHBO cursus te volgen. De meeste afdelingen van de dierenbescherming bieden geregeld zo'n cursus aan. Ook een dagje stage te lopen bij een dierenarts of dierenambulance is vaak op verzoek mogelijk. Op Infonu zijn daarnaast zeer veel interessante artikelen te vinden over de verzorging van (huis)dieren en hulp aan dieren.
Fabels en feiten over vleermuizen

Fabels en feiten over vleermuizen

Het leven van de vleermuis speelt zich voor het overgrote deel af buiten ons gezichtsveld. Dat maakt dit dier voor de meeste mensen mysterieus. En niet altijd in positieve zin. Veelal ten onrechte, wa…
Verdwaalde postduif in nood: gids voor dummies

Verdwaalde postduif in nood: gids voor dummies

Bij de gemiddelde dierenambulance komen herhaaldelijk telefoontjes binnen van bezorgde mensen die een postduif gevonden hebben. Soms is de duif zo hongerig dat hij met een agressief klinkend ge-koer h…
Amivedi registreert vermiste en gevonden huisdieren

Amivedi registreert vermiste en gevonden huisdieren

Stichting Amivedi is een landelijke organisatie die vermiste en gevonden huisdieren registreert. Via Amivedi worden jaarlijks veel dieren met hun eigenaar herenigd. De stichting bestaat al sinds 1933…
De dierenambulance: achter de schermen

De dierenambulance: achter de schermen

Een dierenambulance is een voertuig dat speciaal is uitgerust voor eerste hulpverlening en opvang van dieren. Een dierenambulancedienst wordt doorgaans aangestuurd door een organisatie die gebruik maa…
Als je huisdier overlijdt: de euthanasie

Als je huisdier overlijdt: de euthanasie

En er zijn maar weinig honden of katten die vanzelf, spontaan, van ouderdom sterven. Anders dan bij mensen overlijdt een huisdier in de meeste gevallen op een gepland moment: het zogenoemde ‘laten ins…
Gepubliceerd door Chelsea op 11-12-2013, laatst gewijzigd op 24-03-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.