Biker-to-be: de beginnende motorrijder
Een beginnende motorrijder wordt geconfronteerd met vele aspecten die het deelnemen aan het verkeer onderscheiden van autorijden. Dat begint al bij het lessen en de examens. Ook na het behalen van de felbegeerde categorie A op het rijbewijs blijven die verschillen bestaan: een motorrijder is kwetsbaar en zal zich onderweg continu bewust moeten blijven van de gevaren. Wat maakt motorrijden zo bijzonder dat iemand dit er voor over heeft? En welke zaken zijn van belang voor een beginnende motorrijder, 'Biker-to-be'?
Het verschil met autorijden
Om het motorrijbewijs te behalen moet je drie examens afleggen: theorie van het motorrijden,
voertuigbeheersing (AVB) en
verkeersdeelname (AVD). Allen hebben kenmerkende eigenschappen die afwijken van het autorijden. Een veel gehoorde opmerking tijdens motorrijlessen is dat je géén automobilist op een motor bent. Dat je ‘uit de auto en op de motor moet stappen’. Daarmee wordt bedoeld dat je weliswaar kennis en ervaring op de openbare weg hebt, maar dat je als motorrijder heel anders moet kijken, denken en rijden. En hoe lang je ook al autorijdt, dat zul je allemaal opnieuw moeten leren. Bovendien zul je je moeten verdiepen in
bijkomende aspecten, zoals veilige kleding en de technische controle van je voertuig. Dat is belangrijk omdat je op een motor veel kwetsbaarder bent dan in een auto.
Bron: JudyGilmore, Pixabay Theorie voor de motor
Voordat je de praktijkexamens mag afleggen, zul je examen moeten doen voor theorie. En daar begint bij veel lessers die over een autorijbewijs beschikken al de eerste misvatting. Motortheorie verschilt namelijk wezenlijk van autotheorie. Welke onderdelen van de motor zijn verplicht voor verkeersdeelname? Heb je enig idee hoe je door een bocht dient te sturen en wat je plaats op de weg is? Of hoe lang en breed een aanhanger achter je motor mag zijn? Het verdient aanbeveling om ruimschoots van tevoren te gaan studeren: de meeste toekomstige motorrijders verkijken zich op de hoeveelheid leerstof.
Rijlessen en examen doen
Het kan per persoon erg verschillen hoeveel rijlessen je nodig hebt. Sommige motorrijders hebben de voertuigbeheersing snel onder de knie, maar hebben moeite met het deelnemen aan het verkeer. Vooral de hoge snelheden op een motor zijn in het begin wel even wennen. Andersom worstelen anderen soms juist met de 'trucjes' die vlekkeloos uitgevoerd moeten worden voor het AVB examen, om vervolgens in een paar lessen hun AVD binnen te halen. Een goede voorbereiding, doorzettingsvermogen en geduld met jezelf zijn prima ingrediënten om te beginnen met motorrijden.